Verzorgingstips
Uw voeten verdienen uw aandacht!
U heeft maar een paar voeten en daar moet u uw hele leven mee doen. Stelt u zich eens voor hoeveel duizenden kilometers u daarop loopt.
Onderweg kunt u te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed afspoelt. Het is goed om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Droog je voeten na het wassen steeds goed af. Ook tussen de tenen. Eventueel kun je wat talkpoeder aanbrengen of je voeten inwrijven met een verzorgende voetcreme.
Draag elke dag een paar schone wollen of katoenen sokken. Sokken gemaakt van dit materiaal kunnen het overtollige vocht absorberen. Synthetische sokken nemen transpiratievocht minder goed op. Ook na het sporten trek je best je schoenen en sokken zo snel mogelijk uit en spoel je voeten met koud water.
Kies voor schoenen die je voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber en nylon. Het is beter om sportschoenen na het sporten uit te doen. Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoeisel zodat ze goed kunnen uitdrogen. Het is verstandig om je schoenen uit te doen zodra je thuiskomt.
Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, kleedkamers of gemeenschappelijke douches. Het best draag je een paar persoonlijke badslippers.
Blaren onderop de voet ontstaan meestal door wrijving tussen voet en schoeisel of tussen de tenen. Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. Als de bovenlagen van de huid loslaten of scheuren, ontstaat er een zakje dat zich snel met vloeistof vult.
Niets doen is in principe de beste behandeling. Door de blaar dicht te laten kan die bovendien niet vuil worden of besmet raken door contact met aarde of stof. Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een pleister.
Uitzondering zijn blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen, zoals op de voetzolen. Die doorprik je beter om te voorkomen dat ze openscheuren en eventueel gaan infecteren.
Door onaangepast schoeisel te dragen, door overgewicht, het doorzakken van de voorvoet, een teen- of voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem ontstaan er wrijvingen op de voet. Deze wrijvingen kunnen eelt veroorzaken.
Eelt ontstaat meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plekken krijgen de grootste druk te verwerken tijdens het staan en lopen.
Eelt kan pijnlijk worden wanneer je je schoenen aantrekt. Eelt is erg droge huid waardoor barsten en kloven kunnen ontstaan. Deze zijn wel erg pijnlijk en kunnen bloeden en zelfs ontsteken.
Door de aanhoudende druk op de eelt kan die als een omgekeerde piramide naar binnen groeien waardoor er likdoorn ontstaat. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Ga hier niet zelf mee aan de slag, ik kan u hiermee vakkundig helpen.
Zwemmerseczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken!
Onderstaande adviezen om zo snel mogelijk van zwemmerseczeem af te komen
Was de voeten zonder zeep of met een een zeep met een zure pH waarde
Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen. Laat de voeten desnoods goed aan de lucht drogen.
Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60 graden.
Draag zoveel mogelijk sokken die vocht opnemen
Draag schoenen die ventileren
Gebruik zo nodig een schimmeldodende voet crème
Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel
Bij een ingroeiende nagel drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide nagel heeft ontstekingsverschijnselen veroorzaakt pijn en irritatie, er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Meestal ontstaat het aan de grote teen.
Meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid, te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.
Je kunt ingroeiende nagels of ingegroeide nagels niet zelf behandelen. Wel kan je preventie proberen om het te voorkomen.
Knip teennagels recht en niet te kort
Knip geen hoeken weg
Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen zowel als in de breedte als in de hoogte
Om de ontsteking te verminderen kun je het beste onderstaande stappen ondernemen;
3 maal daags de aangedane teen sproeien met een douchekop met lauwwarm water. Eventueel met een zachte massagestand
hierna de teen en nagel goed droogdeppen met een zachte handdoek. Voorkom ruw afdrogen en gebruik absoluut geen föhn.
de nagel druppelen met een kleurloze desinfectans
overdag de nagel afplakken met een huidvriendelijke pleister
’s avonds de nagel aan de lucht laten drogen. Eventueel insmeren met een medicinale honingzalf
De ontsteking moet dan binnen 3-5 dagen weg zijn. Is de ontsteking niet weg neem dan altijd contact op met jouw huisarts.
Dat is afhankelijk van jou voeten, als wij over een gemiddelde mogen spreken is dit om de 6-8 weken. Bij voetproblemen zoals veel eeltvorming, ingroeiende nagels, likdoorns kan het zijn dat er korter op elkaar gepland wordt 3-4 weken na de behandeling.
Heb jij weinig problemen aan de voeten dan is een bezoek om de 2-3 maanden voldoende. Bij Voetzorg Marion wordt er overlegd wat het beste is.
Een bezoek aan de pedicure is goed voor onderhoud van jou voeten en een pedicure kan er voorzorgen dat de kans op huid- en nagelproblemen worden voorkomen of verkleint.